Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /data/5/c/5c18d4e9-50c1-44fb-bf98-8cd1106d2adc/legrandforum.sk/sub/m/funkcie/funkcie.php on line 11
Ako zapojiť sieťovú zásuvku na 230 V? | legrandforum.sk

Ako zapojiť sieťovú zásuvku na 230 V?

Peter Malko
Ako zapojiť sieťovú zásuvku na 230 V?

Legrand odpovedá

Ako zapojiť zásuvku závisí podľa inštalovanej elektrickej sústavy. Jednoduchšie: koľko vodičov máme k dispozícii pre zapojenie zásuvky:

Dvojvodičová sústava:
Pri tejto sústave máme k dispozícii dva vodiče: fázový vodič L (čierny alebo hnedý) a ochranný vodič PEN (zelenožltý). Zásuvku zapojíme podľa obrázku. Pri čelnom pohľade na zásuvku do ľavej svorky sa zapojí fázový vodič. Ochranný vodič sa najprv zapojí na ochranný kolík a potom do ľavej svorky.

Dvojvodičová sústava nemá oporu v súčasne platných technických normách, ale dvojvodičové sústavy sú ešte pomerne časté.


Trojvodičová sústava:
Pri tejto sústave máme k dispozícii 3 vodiče: fázový vodič L (čierny alebo hnedý), neutrálny vodič N tzv. nulák (modrý) a ochranný vodič PE (zelenožltý). Zásuvku zapojíme podľa obrázku. Pri čelnom pohľade na zásuvku do ľavej svorky sa zapojí fázový vodič, do pravej svorky sa zapojí nulák a na ochranný kolík sa pripojí zelenožltý ochranný vodič.

V prípade ďalších otázok ma kontaktujte priamo na gabriel.kocsis@legrand.sk alebo na telefónnom čísle 02/32 153 601